13 novembra 2021

Nekonečný život alebo nekonečná hlúposť

Je život človeka konečný alebo za určitých podmienok môže byť nekonečný? Skúsme sa logicky zamyslieť nad týmito dvomi možnosťami. Preskúmajme niektoré argumenty pre jednu aj druhú možnosť. Takže začneme prvou možnosťou.

Pozemský človek je duchovná bytosť odetá do pozemského tela. Jej úlohou je rozvinúť svoju podstatu, ducha do plnej živosti a krásy. Pozemský život je len malým krôčikom na ceste ducha jeho životnými premenami. Ak sa jej podarí vyvinúť svojho ducha, tak sa navráti do Raja a tam bude žiť tvorivý šťastný nekonečný život. V tomto prípade je pozemská smrť iba premenou bytia na inú formu. Cieľom takéhoto života je teda nekonečný šťastný život.

Na druhej strane je možnosť, že život človeka končí pozemskou smrťou a po nej už niet žiadneho pokračovania života človeka v akejkoľvek podobe. Najvyšším zmyslom takéhoto života je posunúť o kúsok ďalej vývoj ľudského pokolenia, samozrejme bez možnosti overenia, či sme ho posunuli správnym smerom. Väčšine ľudí s týmto svetonázorom stačí ak založia rodinu, vychovajú, zabezpečia deti a užijú si radosti pozemského života, napríklad peniaze, či moc. Niektorí takíto ľudia si môžu povedať, že prežili šťastný život. Iní šťastie za celý svoj pozemský život nenájdu. Všetci žili pominuteľný život, ktorý ako verili pozemskou smrťou skončí a prežívať šťastie ďalej za žiadnych okolností nie je možné.

Predstavte si teraz mladého človeka, ktorý si začne uvedomovať svoju zodpovednosť za svoj život. Predložíme mu tieto dve možnosti a skúsime odhadnúť ako by asi uvažoval pri výbere jednej z nich:

„Mám dve možnosti, ktoré sa navzájom vylučujú. Prvou možnosťou je, že uverím, že som duchovná bytosť ktorú budem rozvíjať a oživovať. Budem sa musieť zriecť niektorých pozemských radovánok, ktoré nepočítajú s pokračovaním života po pozemskej smrti. Nie je možné orientovať sa súčasne na rozvoj duchovných cností aj ignorovať ducha a  budovať si len pozemské statky. V pozemskom živote mi ostane veľké pole pôsobnosti, vrátane pozemských radovánok, ktoré sú v súlade s rozvojom ducha. Odmenou za takto prežitý život bude šanca, že môžem prežiť nekonečný šťastný život, ak existuje. Stratou bude, že niektoré činnosti, ktoré idú proti rozvoju ducha nebudem môcť robiť vôbec.“

„Druhou možnosťou je, že uverím, že život je iba materiálny a úplne sa končí pozemskou smrťou. Nemusím sa zaoberať nejakými cnosťami, Bohom, duchovnými zákonmi, napríklad siatbou a žatvou, lebo nič také neexistuje. V živote sa mi naskytne oproti  prvej možnosti širšie pole pôsobnosti. Musím sa orientovať na úplné využitie tohto života, pretože nič viac nie je. Musím sa pokúsiť prežiť šťastný život. Musím úzkostlivo dbať na smrť, lebo tým sa všetko úplne skončí. Odmenou pri tejto voľbe je prežitie pozemského života bez obmedzovaní duchovnými zákonmi. Možno budem mocný, slávny, bohatý, užijem si všetky možné radovánky. Možno budem dokonca šťastný. Možnou stratou je nekonečný šťastný život, ak existuje.“

Niektorí ľudia skúšajú aj strednú cestu, ktorá ale nezabezpečí ani možnosť nekonečného šťastného života ak existuje, ani maximálne využitie jedného pozemského života. Preto sa nedá nazvať zlatou strednou cestou, ale pochabou cestou a zaoberať sa ňou nebudeme.

Porovnajme ešte raz výhody jednotlivých volieb: Možný nekonečný šťastný život, pričom musíme brať ohľad na duchovné zákony – konečný, možno šťastný život, bez obmedzovania duchovnými zákonmi. Porovnávame teda nekonečnosť s konečnosťou. Ak by existovala minimálna možnosť pri rozhodovaní človeka, že nekonečný šťastný život existuje, tak by sa musel rozhodnúť urobiť všetko preto, aby ho dosiahol. Prečo teda dnešní ľudia nevolia smer k nekonečnému šťastnému životu? Buď sú nekonečne hlúpi, ak vidia možnosť a nevyužijú ju alebo nevidia ani minimálnu možnosť nekonečného šťastného života.

Opakujem: Ak teda vo svojom vnútri vidíte čo i len minimálnu možnosť nekonečného šťastného života, tak urobte všetko pre jeho dosiahnutie. Inak budete určite nazvaní nekonečne hlúpymi!

2/12: „On je Život!“

Svätý Boh Otec je Život od večnosti do večnosti! Bol pred vznikom Stvorenia a bude aj po jeho prípadnom zániku. Do Stvorenia nikdy nevstúpi ...